| Autor |
RE: Moderowanie zdjęć |
heodes
Administrator

Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kamienna
Data rejestracji: 28.05.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 19:45 |
|
|
Jednak dobrze,że zeszedłem na tego papierosa, bo początkowo cisnęły mi się na klawiaturę słowa, które pamiętam z czasów gdy byłem dowódcą plutonu w wojsku, a obecnie nie używam ich w kontaktach bilateralnych interpersonalnych.
Nowa jakość rodzi się w dyskusji, w rozmowie, a nie w ganianiu z siekierą po galerii. A że poziom stopniowo sie podnosi widzę po galeriach indywidualnych. Za przykład podam ka_tulę, której zdjęcia dostarczają mi coraz większej frajdy, czy eksperymenty Barta.
Rzecznik Prasowy
Zobacz http://www.heodes.neostrada.pl
[img]http://www.heodes.neostrada.pl/buton/przyroda%20skarzyska-kamiennej2.gif[/img]
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Canon 40D; kit Canon 18-55: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro; Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM; tripod GoldPhoto YH324C; monopod GoldPhoto YH 304: głowica kulowa GoldPhoto YH 430; głowica 3D GoldPhoto YH410; |
|
| Autor |
redman
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Skarzysko Kamienna
Data rejestracji: 06.06.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 19:46 |
|
|
|
Olistka napisał/a:
[
A kto powiedział że nie chcę ????
Redman napisał:
Ale nie powiesz mi że pod względem technicznym twoja fotka przebija moją licząc że na mojej jest jakiś tam królik.
Na mojej przynajmniej nie ma durnych sztucznych ozdóbek.
Redman napisał:
Ale nie mów mi że podoba ci się każda fotka jaką zamieszczasz.
Zamieszczam może 1% tego co robię, po dokładnej selekcji.
Redman napisał:
jeśli cenzurę uważasz komentarz do zdjęcia to chyba inaczej rozumiemy komentarz. Ja byłem wielokrotnie poprawiany choćby przez Heodesa i poszło mi to na zdrowie
Czy chociaż raz czepiłam się jakiegokolwiek komentarza do moich zdjęć ?? Cenzurą nazywam chęć moderacji fotografii użytkowników i ograniczanie ilości zamieszczanych zdjęć.
Jeśli uważasz się za takie wielkie guru w dziedzinie fotografii to co robisz wśród nas, maluczkich ? Startuj do National Geographic i tam się wykaż ! Nie widziałam Twoich zdjęć w galerii nagrodzonych Word Press Foto !
A to, że zamieściłeś fotografię etibi uważam za wielkie świństwo ! Jakie masz prawo by poniżać kogokolwiek ???? ŻADNE !!!!!!!!
Olistka word press photo to nie national geographic
A co do zdjęcia oki ozdóbki na nie i z tym się zgadzam bez sprzecznie, ale kontrast, kolorystyka, tonalność, i głębia ostrości są na tak...
Nie nie jestem żadnym guru, a co robię pośród was hmm jestem ze Sko, zapoczątkowałem z Przemasem co-arto, więc jestem na dobre i na złe z co-arto A to że zamieściłem zdjęcie akurat tego użytkownika nie było poniżeniem a przykładem było pierwszym które mi wpadło w oko i przedstawiało to o czym mówiłem
Edytowane przez redman dnia 28-03-2008 19:49 |
|
| Autor |
polo
Super Administrator

Miejscowo¶æ: Skarzysko-Kamienna
Data rejestracji: 25.05.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 19:50 |
|
|
Małe sprostowanie:
1. Adminów jest tylko trzech tzw. superadmini (przemas, gwerty i ja), reszta adminów ma tylko dostep do galerii glownych.
2. Po to sa galerie prywatne aby kazdy zamieszczal tam zdjecia według swojego widzimisie i gustu. Jezeli uwaza ze warto je pokazac albo ma tylko taki kaprys niech je zamieszcza. Dawniej na galerie prywatne było ograniczenie do 50 zdjec potem zminilem na 100 a teraz jest 200. Jestem przeciwny moderowaniu zdjec. Ten portal jest po to aby kazdy mogl zaprezentowac swoje "dzieła" bez względu na poziom ... wazne aby autorowi dane zdjecie sie podobało, czy to jest pies czy zajaczek cz inne cos ...wszystko jedno.
3. DO galerii glownych mialy trafiac tzw fajne (dobre) zdjecia. (przypominam zalozenia)
4. Jak widac po grupie kielckiej, mimo ze zdjecia maja fajne jakos strona nie jest zbyt popularna (patrzac na date aktualizacji). Każdy moze swoje zdjecia zamieszczac na plfoto.pl, co-ato powstalowinnym celu.
5. Jedyna cenzura jaka jest na stronie dotyczy "dziwnych"wypowiedzi i mimo ze jest niepopularna bedzie dalej prowadzona.
Ciesze sie ze zacząl sie ruch w interesie (na stronie) ale raczej nie tedy droga. Wiem ze zaraz naraze sie niektorym ale na portalu liczy sie nie tylko jakosc zdjec lub ilośc. Moze ktos zaproponuje jakies warsztaty ? Załatwi osobe prowadzącą? Sale itp???
Redman prosze nie pisz takich rzeczy: "Więc jeśli dostanę maila od któregokolwiek admina żebym wziął się za siebie lub moja obecność na forum i na spotkaniach jest nie mile widziana to się wypiszę bez żadnej urazy. Ale nie mów mi że podoba ci się każda fotka jaką zamieszczasz. " są po prostu nie na mijescu, masz wiedze widzisz co jest zle na zdjeciu, podziel sie skomentuj to samo inni. Tylko jedna prosba: piszcie rzeczowo.
Olistka spokojnie bez nerwacji to sa tylko jak na razie propozycje zgloszone przez Redmana i Barta, niech wypowie sie reszta uzytkowników.
Pozdrawiam.
polo
-- -- --
Canon xxxD i ... pare gratów nic szczególnego ale bawie sie świetnie
-- -- --
Edytowane przez polo dnia 28-03-2008 20:02 |
|
| Autor |
krystek1976
U¿ytkownik
Data rejestracji: 09.10.07 |
| Dodane dnia 28-03-2008 19:59 |
|
|
|
Redman spotkałem się z wieloma chamskimi komentarzami na róznych portalach były moderowane zdjecia znikały i takie tam ...Ja mam to w nosie ...Devianta drugiego tu nie zbudujecie tak przynajmniej myslę... wydaje mi się też że każdy powinien być odpowiedzialny za to co robi ... |
|
| Autor |
redman
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 20:00 |
|
|
|
polo napisał/a:
Redman prosze nie pisz takich rzeczy: "Więc jeśli dostanę maila od któregokolwiek admina żebym wziął się za siebie lub moja obecność na forum i na spotkaniach jest nie mile widziana to się wypiszę bez żadnej urazy. Ale nie mów mi że podoba ci się każda fotka jaką zamieszczasz. " są po prostu nie na mijescu, masz wiedze widzisz co jest zle na zdjeciu, podziel sie skomentuj to samo inni. Tylko jedna prosba: piszcie rzeczowo.
Przepraszam poniosło mnie
polo napisał/a:
3. DO galerii glownych mialy trafiac tzw fajne (dobre) zdjecia. (przypominam zalozenia)
No tak jak pamiętam miało być wybrane 3 osoby które miały opiniować i przenosić fotki ale tamat umarł
polo napisał/a:
Ciesze sie ze zacząl sie ruch w interesie (na stronie) ale raczej nie tedy droga. Wiem ze zaraz naraze sie  niektorym ale na portalu liczy sie nie tylko jakosc zdjec lub ilośc. Moze ktos zaproponuje jakies warsztaty ? Załatwi osobe prowadzącą? Sale itp???
Ale do warszatów pokazujących tylko obróbkę zdjęcia i przygotowania jej na www nie trzeba specjalisty wystarczyło by np 3 osoby które omówią problem i sposoby jego rozwiązania bo czasami są w galerii problemy z publikacją. Lub pokażą jak posługiwać się programami do zwalczania szumów do tego nie trzeba "guru" a sądzę że kilka osób by na tym skorzystało
p.s. w tym tempie to będzie najbardziej poczytny temat na forum
Edytowane przez redman dnia 28-03-2008 20:01 |
|
| Autor |
polo
Super Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 20:11 |
|
|
redman napisał/a:
polo napisał/a:
Ciesze sie ze zacząl sie ruch w interesie (na stronie) ale raczej nie tedy droga. Wiem ze zaraz naraze sie  niektorym ale na portalu liczy sie nie tylko jakosc zdjec lub ilośc. Moze ktos zaproponuje jakies warsztaty ? Załatwi osobe prowadzącą? Sale itp???
Ale do warszatów pokazujących tylko obróbkę zdjęcia i przygotowania jej na www nie trzeba specjalisty wystarczyło by np 3 osoby które omówią problem i sposoby jego rozwiązania bo czasami są w galerii problemy z publikacją. Lub pokażą jak posługiwać się programami do zwalczania szumów do tego nie trzeba "guru" a sądzę że kilka osób by na tym skorzystało
p.s. w tym tempie to będzie najbardziej poczytny temat na forum
Nie o to mi chodziło ... pisałem o warsztatach z fotografem ktory przekaze i wyjasni pewne zasady jakie nalezy znać robiac np portret lub pejzaz. na co zwrocic uwage i jakich bledów sie wystrzegac.
Gdzie lapac ostros robiac zdjecie twarzy itp. Takie rzeczy sa wazne a w ksiązkach nie zawsze sa napisane w prosty sposób.
Sama obroka zdjec to tylko dodatek...
-- -- --
-- -- -- |
|
| Autor |
redman
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 20:16 |
|
|
Tak ale większego odzewu nie było zazwyczaj jest tak. Ja jeśli już wtedy będę to się z przyjemnością wybrał bym na takie warsztaty czy nawet warsztaty obróbki. Zawsze się można doskonalić
|
|
| Autor |
Olistka
Administrator

Data rejestracji: 20.06.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 20:18 |
|
|
Redman chce wprowadzić na Co-arto fotografię na poziomie swoich zarobków, ale zdaje się zapomina, że tu nie Anglia i nas nie stać na tak drogi sprzęt i programy komputerowe.
Tak się składa, że korzystam z serii poradników "Szkoła Fotografowania National Geographic", teraz ukazały się trzy książki z serii Profesjonalna Fotografia Cyfrowa autorstwa Michaela Freemana, są to:
- Fotografia zbliżeniowa,
- Krajobrazy i przyroda,
- Kolor.
Każda książka w cenie 49 zł, więc chyba nie tak bardzo drogo. Pewnie niedługo będą dostępne w sklepie internetowym National Geographic.
Popieram onanizm. Także sprzętowy. |
|
| Autor |
redman
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 20:26 |
|
|
Olistka daj mi Zenita z 50mm i też będę robił zdjęcia [nie wiem czy nie lepsze od cyfrowych]zresztą jeśli nie robie zdjęć na sprzedaż to korzystam z analoga który już będzie miał połowę lat co ja. a program gimp może nie jest tak wymyślny jak PS ale jest dobry i darmowy
Edytowane przez redman dnia 28-03-2008 20:27 |
|
| Autor |
polo
Super Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 20:38 |
|
|
|
redman napisał/a:
Tak ale większego odzewu nie było zazwyczaj jest tak. Ja jeśli już wtedy będę to się z przyjemnością wybrał bym na takie warsztaty czy nawet warsztaty obróbki. Zawsze się można doskonalić
Widzisz i dalej sie nie rozumiemy .Ja tez bym sie chetnie wybral i pewnie wiekszosc z nas rowniez. Tu chodzi oto aby aby takie spotkanie zorganiozowac samemu a nie tylko pisac i "wymagac" .
Te organizowane na Mostkach sa platne i dosc drogie dla wiekszosci. A przeiceż prawie każdy z nas ma jakiego swojego kolege z tzw " wielkiego swiata fotografi" czemu jakos nikt nie che zagadac zeby taka osoba podzilila sie swoim doswiadczeniem? Doswiadczenie i praktyka czyni mistrza 
Dobra ala odchodzimy do tematu.
Jeszcze jedna prosba. Nie unosmy sie niepotrzebnie, kazdy ma prawo podzilic sie swoimi propozycjami i nie warto robic tego zaplecami i w grupach . Piszcie na forum, po to jest. Starajmy sie jednak hmmm dobierac slowa w sposób rozważny. Czy potrzebnenam tutaj kłótnie?
Pamietajmy ze kazdego z nas tutaj łaczy pasja robienia zdjec . <-- niezły patos mi wyszedł. 
-- -- --
-- -- -- |
|
| Autor |
bart
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kam
Data rejestracji: 19.09.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 20:44 |
|
|
Myśle że nie ma się co denerwować, klocić i gniewać jest to tylko temat do omówienia i rozwiązania lub nie danego problemu.Myślę że wszyscy się znają i nie ma się o co gniewać.Skoro wszyscy są na nie z moderacją ok.To może jakieś inne pomysły??.
Ja od siebie dodam tylko 1/10 przykładów i jeśli ktoś ma ochotę to niech odpowie na nie.
Dlaczego:
1.Ludzie(młodzież) która STUDIUJE FOTOGRAFIE nie ma ich u nas??.
2.Dla czego ktoś kto zajmuje u Płanety na warsztatach 2 miejsce w kon.publiczności.Dlaczego go tu nie ma??
3.Dlaczego ktoś kto uprawia fot.stereoskopową ma WYSTAWĘ w krakowie.Dlaczego nie ma go u nas.
4.Dlaczego jest cała grupa młodych ludzi na digarcie i mają naprawdę niezłe zdjęcia.Dlaczego ich tu nie ma i się nie udzielają??
Myśle można by podać parę innych przykładów ale może juz zamilczę.
I do mnie osobiście nie przemawia stwierdzienie typu ALE MY JESTEŚMY AMATORAMI.
Ja jestem i to widać fotografuje max jakieś 18 miesięcy i jeszcze lata świetlen przedemną zanim zrobi jakieś dobre zdjęice ale czy to powód do tego żeby...Znam osobiście wielu amatorów którzy swoimi zdjęciami przewyższają niektórych MISZCZÓW fotografii.
Mój sprzęt:
مشكور اخوي على هذه الصور والمعلومة يتعلم عليها ويعرف اصول ت عالم رائع لو عالم رائع لو عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واس عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واسال يصير مصور عالمي (مع شراء العدسات |
|
| Autor |
heodes
Administrator

Data rejestracji: 28.05.06 |
| Dodane dnia 28-03-2008 20:55 |
|
|
|
bart napisał/a:
Dlaczego:
1.Ludzie(młodzież) która STUDIUJE FOTOGRAFIE nie ma ich u nas??.
2.Dla czego ktoś kto zajmuje u Płanety na warsztatach 2 miejsce w kon.publiczności.Dlaczego go tu nie ma??
3.Dlaczego ktoś kto uprawia fot.stereoskopową ma WYSTAWĘ w krakowie.Dlaczego nie ma go u nas.
4.Dlaczego jest cała grupa młodych ludzi na digarcie i mają naprawdę niezłe zdjęcia.Dlaczego ich tu nie ma i się nie udzielają??
Właśnie - dlaczego? Ja np. chcę tu być. Dlaczego ich tu nie ma? Trzeba chcieć.
Rzecznik Prasowy
Zobacz http://www.heodes.neostrada.pl
[img]http://www.heodes.neostrada.pl/buton/przyroda%20skarzyska-kamiennej2.gif[/img]
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Canon 40D; kit Canon 18-55: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro; Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM; tripod GoldPhoto YH324C; monopod GoldPhoto YH 304: głowica kulowa GoldPhoto YH 430; głowica 3D GoldPhoto YH410; |
|
| Autor |
polo
Super Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 21:01 |
|
|
Ciesze sie Bart ze jestes "miszczem" ...
Ja Ci odpowiem na niektóre pytania:
ad.1 a muszÄ…?
ad.2 moze nie czuje takiej potrzeby?
ad.3 moze nie interesujÄ… go takie zdjecia 
ad.4 pewnie wystarcza im digarti czuja sie dumni ze ktos ocenia im zdjecia 
Chłopaki? o co wam chodzi ... Chcecie moderowania zdjec i cenzury ? Przeszkadza wam poziom (przepraszam) innych userów? Zle sie czujecie gdy wasze zdjecia sa pomidzy slabymi? Ludzie za przeproszeniem pogieło Was? Zaczynam sie zastanawiac po co jest co-arto ? Staram sie byc bezzstronny, ale jak czytam niektore wypowiedzi to mam chec ... isc zapalic jak heodes.
-- -- --
-- -- -- |
|
| Autor |
Olistka
Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 21:04 |
|
|
Dlaczego ich tu nie ma ? Bo pewnie mają swoje własne strony, skoro są na tyle zaawansowani w fotografii.
Ja swojej strony nie mam, dla mnie fotografia to hobby, przyjemne oderwanie od codzienności a co-arto to jedyne kulturalne miejsce gdzie mogę zamieścić swoje prace i liczyć na konstruktywną krytykę.
Jestem za dążeniem do osiągnięcia wyższego poziomu fotografii.
Jestem przeciwna moderacji zdjęć, podziałowi użytkowników na lepszych i gorszych, wywyższaniu się, obrażaniu.
|
| Autor |
polo
Super Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 21:08 |
|
|
Jeszcze jedno ...jak mam chec fotografowac to ide i robie zdjecia, jak mi sie podobaja i chce je pokazac to je zamieszczam np. w galerii lub wieszam na scianie w domu. jak chce je poddac ocenie to zamieszczam np. na plfoto.pl i koniec. Jak chce sie uczyc to słucham innych pasjonatów i ogladam ich zdjecia.
-- -- --
-- -- -- |
|
| Autor |
bart
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 21:12 |
|
|
|
polo napisał/a:
Nie rozumiem.
polo napisał/a:
Ja Ci odpowiem na niektóre pytania:
ad.1 a muszÄ…?
ad.2 moze nie czuje takiej potrzeby?
ad.3 moze nie interesujÄ… go takie zdjecia 
No i super.
ad.1.Nie nikt nic nie musi.Ja sam chcem tu być.
Ale sam pisałeś że mamy znajomych którzy znają "fach" i mogli by dla nas zrobić jakies warszaty.
Czy uwarzasz że ktoś po nawet 2 czy 3 latach szkoły fot.Niemugł by czegoś takiego zrobić??Ile on by mugł wnieśc dobrych rad.Nowego kreatywnego spojrzenia na świat i fotografie.Konstruktywnych komentarzy.
Ad.3 fotgrafia stereo.Coś niesamowitego mam znajomego który ja amatosrsko uprawią nie jest ona do niczego innego poruwnywalna.Chciałbym ja Tu zobaczyć.
polo napisał/a:
No i dziękuje pozamiatane:-D Ktoś jednak ocenia i komentuje a to warzne. A czy czują sie dumni to trzeba ich zapytać.
Mój sprzęt:
مشكور اخوي على هذه الصور والمعلومة يتعلم عليها ويعرف اصول ت عالم رائع لو عالم رائع لو عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واس عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واسال يصير مصور عالمي (مع شراء العدسات |
|
| Autor |
redman
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 21:13 |
|
|
Olistka mimo wszystko jak nie dążyl do podziału na lepszych i gorszych, Wiesz inaczej pojmujemy obrażanie kogoś. Jak wspomniałem to było pierwsze zdjęcie jakie zobaczyłem jeśli by to było kogoś innego też bym ja zamieścił ja nie sprawdzałem kogo ono jest. więc nie sugeruj mi że kogoś specjalnie obraziłem. A czy ty stałaś się adwokatem tej osoby??
polo napisał/a:
Chłopaki? o co wam chodzi ... Chcecie moderowania zdjec i cenzury ? Przeszkadza wam poziom (przepraszam) innych userów? Zle sie czujecie gdy wasze zdjecia sa pomidzy slabymi? Ludzie za przeproszeniem pogieło Was? Zaczynam sie zastanawiac po co jest co-arto ? Staram sie byc bezzstronny, ale jak czytam niektore wypowiedzi to mam chec ... isc zapalic jak heodes.
Ja nie czuję się gorzej gdy moje zdjęcia są pomiędzy "słabszymi" bo ja też zaczynałem i też dostawałem ostre słowa krytyki ale jakoś mi to pomogło.
|
|
| Autor |
bart
U¿ytkownik

| Dodane dnia 28-03-2008 21:17 |
|
|
|
Olistka napisał/a:
Dlaczego ich tu nie ma ? Bo pewnie mają swoje własne strony, skoro są na tyle zaawansowani w fotografii.
Nie nie majÄ….
Olistka napisał/a:
Ja swojej strony nie mam, dla mnie fotografia to hobby, przyjemne oderwanie od codzienności a co-arto to jedyne kulturalne miejsce gdzie mogę zamieścić swoje prace i liczyć na konstruktywną krytykę.
A ile razy ją otrzymałaś.??? Do swoich zdjęć.
Olistka napisał/a:
Jestem za dążeniem do osiągnięcia wyższego poziomu fotografii.
No i super jest nas już ze 3 osoby   
Mój sprzęt:
|
| Autor |
Olistka
Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 21:20 |
|
|
|
redman napisał/a:
nie sprawdzałem kogo ono jest. więc nie sugeruj mi że kogoś specjalnie obraziłem. A czy ty stałaś się adwokatem tej osoby??
[
Nawet nie znam tej osoby, nie wiem czy to kobieta czy mężczyzna, ale wiem że to użytkownik na takich samych prawach jak ja. Na drugi raz zastanów się co robisz, bo zwyczajnie mogłeś tego kogoś obrazić, chociaż pewnie Ci to wisi.
|
| Autor |
polo
Super Administrator

| Dodane dnia 28-03-2008 21:22 |
|
|
bart napisał/a:
Ale sam pisałeś że mamy znajomych którzy znają "fach" i mogli by dla nas zrobić jakies warszaty.
Czy uwarzasz że ktoś po nawet 2 czy 3 latach szkoły fot.Niemugł by czegoś takiego zrobić??Ile on by mugł wnieśc dobrych rad.Nowego kreatywnego spojrzenia na świat i fotografie.Konstruktywnych komentarzy.
Ad.3 fotgrafia stereo.Coś niesamowitego mam znajomego który ja amatosrsko uprawią nie jest ona do niczego innego poruwnywalna.Chciałbym ja Tu zobaczyć.
polo napisał/a:
No i dziękuje pozamiatane:-D Ktoś jednak ocenia i komentuje a to warzne. A czy czują sie dumni to trzeba ich zapytać.
Wlasnie o tym pisze...Masz to czemu nie porozmawiasz aby takie warsztaty zrobił. Czemu nie poprosisz kolege by pokazal jak sie robi zdjecia stereoskopowe i podzilil sie swoimi uwagami?
Wiem ze latwiej przyjsc na "pozalatwiane" i miec zglowy niz samesobie glowe zawracac .
Co do oceny zdjęc .Faktycznie przepraszam Jezeli zalezy CI na ocenie i punktacji to zamieszczaj zdjecia na plfoto lub digarcie. .
-- -- --
-- -- -- |
|