Postów: 1026 Miejscowo¶æ: Bliżyn Data rejestracji: 25.05.06
Dodane dnia 20-06-2008 20:08
Zdjęcie nie nasze, ale z plfoto , autorstwa mariandu.
Zamieszczam je by podyskutować o oświetleniu postaci w tej fotografii. Dzisiaj pogadaliśmy troche o tym na tlenie z Adrianem i Rzukiem. Teraz pogadajmy tutaj.
Jak myślicie - jak autor to zrobił - jak uzyskał ten świetny efekt - jakie źródło światła i gdzie umieszczone ? Czy może to tylko efekt pracy w PS czy innym programie ?
TrustNo1 !!!
Pan Klawiatura - niedyplomowany, niechałturzący fotoamator
=========================
E1 + ED14-54 + ED40-150 + tony szkieł M42 i Zuiko OM
[img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/oly6ke.gif[/img][img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/e24wb.gif[/img]
Postów: 57 Miejscowo¶æ: Skarżysko Data rejestracji: 11.05.08
Dodane dnia 21-06-2008 06:30
djlight77 napisał/a:
Myślę że w kubeczku jest lusterko od którego odbija sie ostre światło punktowe z nad głowy chłopcaot taka moja prosta teoria
Trafione - moim zdaniem, widać nawet przepalenie na włosach chłopca pochodzące od światła znajdującego nad nim, a skierowane do wnętrza kubeczka.
Postów: 196 Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kamienna Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 21-06-2008 20:12
A ja się nie zgodzę z wami. W prawym oku widać odbicie wnętrza kubeczka i nie ma tam źródła światła. Widać ciemne wnętze i jasną obwódkę kubeczka.
Postów: 585 Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kam Data rejestracji: 19.09.06
Dodane dnia 23-06-2008 11:42
djlight77 napisał/a:
Myślę że w kubeczku jest lusterko od którego odbija sie ostre światło punktowe z nad głowy chłopcaot taka moja prosta teoria
Ja nie zgodze się z tą teorią.Lustreczko nie dało by aż takiej mocy światła.
Dla mnie są tam dwa żrudła światła i podstawowe pytanie czy uzyskane naturalnie czy za pomocą sztucznego światła. Choć wyglądają na uzyskane naturalnie.
Moim zdaniem światło ( kolor czerwony) to ostre swiatło padające od boku i tyłu chłopca.
A światło (niebieskie) to "dopalenie" tą NAJMNIEJSZĄ blendą złotą lub można takie coś zrobić uzywając światła sztucznego strumienicy lub moze nawet jakichś domowych sposobów jakichś latarek;D.
A efekt uzyskany na tym zdjęciu może byc wzmocniony poprzez obróbkę ala Dragan bo troch mi to ten efekt przypomina ale zrobiony bardzo delikatnie.
Ot luźne przemyślenie moje.
Za błędy ort. sorka ale jestem po 48 godz pracy.
Mój sprzęt:
مشكور اخوي على هذه الصور والمعلومة يتعلم عليها ويعرف اصول ت عالم رائع لو عالم رائع لو عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واس عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واسال يصير مصور عالمي (مع شراء العدسات