| Autor |
Wystawa Co-arto w trakcie Dni Wąchocka |
soltys
Uytkownik

Postw: 97
Miejscowo: Wąchock
Data rejestracji: 21.12.06 |
| Dodane dnia 21-08-2008 19:55 |
|
|
Witojcie!
13-14września będą odbywały się Dni Wąchocka. Otrzymałem propozycję zorganizowania wystawy fotograficznej. Ciąg myślowy w tej sprawie był nadzwyczaj prosty a przedstawiał się następująco:
Wystawa -> Fotograficzna -> Co-arto Tak więc propozycja jest aby zorganizować wystawę Co-arto w trakcie Dni Wąchocka. Nie zostały narzucone jakieś sztywne, konkretne ramy no ale wiadomo Wąchock i okolice byłyby mile widziane. Był plener w klasztorze, były plenery w trakcie uroczystości na wykusie, być może ktoś ma w swoich zbiorach zdjęcia z okolic, sądzę, że Rydno byłoby również mile widziane. Oprócz ogólnie "wąchockich" klimatów wyobrażałbym sobie również po prostu świętokrzyski krajobraz gdyby ktoś nie posiadał zdjęć z wąchockiem związanych.
Ogólnie rzecz biorąc z tego co się orientuję pod koniec września kończy się wystawa w bibliotece to możnaby, jeśli pozwolicie, przenieść ją na Dni Wąchocka
Mamy do dyspozycji salę sporą, "koncertową" w MGOKu. Ewentualnie w szkole. Sale są na tyle spore, że możnaby zorganizować kąciki tematyczne, np. pula zdjęć związana z Wąchockiem (klasztor, wąchock, itp.), pula zdjęć związana z Rydnem, pula zdjęć z Wykusu, potem makro i krajobraz świętokrzyski. Póki co tak bym to wstępnie widział.
Pewnym minusem jest fakt, że mamy do dyspozycji w MGOKu tylko 10antyram.
Póki co wstępnie tyle.
Co sądzicie? Jakieś pytania? Uwagi? 
... Open mind for a different view ... |
|
| Autor |
RE: Wystawa Co-arto w trakcie Dni Wąchocka |
qwerty
Super Administrator

Postw: 1026
Miejscowo: Bliżyn
Data rejestracji: 25.05.06 |
| Dodane dnia 21-08-2008 21:03 |
|
|
Jestem za. Foty z biblioteki będą wolne . Trzeba by rzeczywiście dorobić foty "wąchockie" . A foty przy braku antyram trzebaby wieszać na tłach bez szybek - sprawa do rozwiązania.
TrustNo1 !!!
Pan Klawiatura - niedyplomowany, niechałturzący fotoamator
=========================
E1 + ED14-54 + ED40-150 + tony szkieł M42 i Zuiko OM
[img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/oly6ke.gif[/img][img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/e24wb.gif[/img] |
|
| Autor |
johnywalker
Uytkownik
Postw: 326
Data rejestracji: 13.02.08 |
| Dodane dnia 22-08-2008 10:31 |
|
|
|
Sprawa bardzo fajna. Przenieść wystawę z biblioteki i do tego zdjecia z pleneru w klasztorze. Sam na tym plenerze co prawda nie byłem i raczej zdjęciami nie zasilę zbytnio tej wystawy, ale przy jej montowaniu chętnie pomogę. |
|
| Autor |
ka_tula
Uytkownik

Postw: 557
Miejscowo: starachowice
Data rejestracji: 22.11.06 |
| Dodane dnia 25-08-2008 15:30 |
|
|
a kiedy są Dni Wąchocka?
edit - sorry - własnie doczytałam
"Staraj sie widzieć świat takim jakim jest a nie takim jakim być powinien" - Niccolo Machiavelli
Edytowane przez ka_tula dnia 25-08-2008 15:30 |
|
| Autor |
bart
Uytkownik

Postw: 585
Miejscowo: Skarżysko-Kam
Data rejestracji: 19.09.06 |
| Dodane dnia 26-08-2008 09:35 |
|
|
No to trzeba zrobić jakiś plener jeszcze w tamtych okolicach.
Mój sprzęt:
مشكور اخوي على هذه الصور والمعلومة يتعلم عليها ويعرف اصول ت عالم رائع لو عالم رائع لو عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واس عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واسال يصير مصور عالمي (مع شراء العدسات |
|
| Autor |
qwerty
Super Administrator

| Dodane dnia 26-08-2008 12:15 |
|
|
Mało czasu, ale jak ktoś by chciał.....
Ja zrobię 3-5 HDR z pleneru z Opactwa.
TrustNo1 !!!
[img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/oly6ke.gif[/img][img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/e24wb.gif[/img] |
|
| Autor |
bart
Uytkownik

| Dodane dnia 26-08-2008 12:33 |
|
|
Jak mało czasu dziś 26 a zdjęcia można mieć gotowe już powiedzmy na 10 to jest 2 tygodnie.Śmiało jest jeszcze ten weekend i następny.
Mój sprzęt:
مشكور اخوي على هذه الصور والمعلومة يتعلم عليها ويعرف اصول ت عالم رائع لو عالم رائع لو عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واس عرفنا ما يخفى عنا من اسراره واسال يصير مصور عالمي (مع شراء العدسات |
|
| Autor |
qwerty
Super Administrator

| Dodane dnia 26-08-2008 13:01 |
|
|
Zgadzam się , ale trzeba mieć jeszcze wolny czas w 'tym czasie' 
TrustNo1 !!!
|
| Autor |
bart
Uytkownik

| Dodane dnia 26-08-2008 13:15 |
|
|
Ano też się zgadzam z tego weekendu to i Ja odpadam ale na następny jak mi już zdejmą gips to się z chęcią wybiorę.
Mój sprzęt:
|
| Autor |
ka_tula
Uytkownik

| Dodane dnia 26-08-2008 13:30 |
|
|
ja to w ciągu najbliższych dwóch dni podjadę tam rowerem - potem i tam mnie nie ma
"Staraj sie widzieć świat takim jakim jest a nie takim jakim być powinien" - Niccolo Machiavelli |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 26-08-2008 19:04 |
|
|
No to fajnie, że działacie/myślicie/kombinujecie W czwartek mam spotkanie z organizatorami Dni Wąchocka w sprawie wystawy.
Chciałbym, żeby oczywiście odbył się wersnisaż (być może to dla grupy oczywiste, ale nie jest to oczywiste w przypadku wystaw jakie odbywały się do tej pory w ramach Dni Wąchocka - dlatego o tym piszę) z zaproszonymi gośćmi, mediami itd.
Mam pewną wizję co do technicznej strony rozwieszenia zdjęć, ale póki co pare spraw muszę obadać. Myślę, że w czwartek, po spotkaniu, dostarczę Wam bardziej konkretne informacje/pomysły itd.
Jednakowoż, gdyby moja wizja nie wypaliła chciałbym spytać czy dysponujemy czymś w rodzaju sztalug albo czymś na czym, oprócz ścian, możnaby zdjęcia powieścić? Ewentualnie czy znamy kogoś czy jakąś instytucję (MCK?) która czymś takim-podobnym dysponuje i mogłaby użyczyć? Póki co jak wspomniałem mam jakąś wizję, ale pomysłów nigdy dość (lubie mieć wybór jeśli coś organizuję )
Jeśli ktoś miałby jakąś nietuzinkowy (ale oczywiście do zorganizowania w naszym zakresie i w tym czasie jakim dysponujemy) pomysł co do rozwieszenia prac albo spotkał się gdzieś z jakąś ciekawą formą prezentacji fotografii to proszę się nie krępować tylko pisać o tem
|
| Autor |
qwerty
Super Administrator

| Dodane dnia 26-08-2008 19:16 |
|
|
Przemas zorientuje się czy nie moglibyśmy wypożyczyć ( my lub organiaztorzy) antyram w których jest wystawa na Sokolej - większa cześc wystawy byłaby praktycznie gotowa.
TrustNo1 !!!
|
| Autor |
przemas
Super Administrator

Postw: 639
Miejscowo: Skarżysko-Kamienna
Data rejestracji: 28.05.06 |
| Dodane dnia 27-08-2008 08:51 |
|
|
Z antyramami nie ma problemu - dyrekcja biblioteki się zgodziła na wypożyczenie - z tym że bierzemy odpowiedzialność za nie. I na około tydzień może 10 dni możemy sobie je wypożyczyć.
Teraz musimy ustalić termin złożenia wystawy - na kiedy ma być to złożone w Wąchocku? Ile dni przed 13 września może to już tam wisieć.
A i co do tematu wystawy czy dajemy wszystkie - bo nie da się ukryć - trochę kłopotliwe by było odklejanie niektórych fotografii od papieru - mogły by się zniszczyć, (docelowo sądzę że trzeba będzie je wycinać z kawałkiem kartonu - najbezpieczniejsze dla fotek) więc temat mógłby zostać podobny jak był na wystawie w Bibliotece. Oczywiście dołożyć trzeba Wąchock i okolice.
CO-ARTO TEAM | www.co-arto.com
PENTAX K10D | PENTAX 18-55 + SIGMA 70-300 |
----------------------------------------------------------
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.
Edytowane przez przemas dnia 27-08-2008 08:55 |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 28-08-2008 19:58 |
|
|
No to spieszę by donieść, że na zebraniu ustalono otwarcie wystawy na godzinę 15:00 w sobotę (13września).
Wystawa będzie w sali widowiskowej MGOK! Jest sporych rozmiarów, ale pojawia się pewne "ale". Otóż imprezy Dni Wąchocka będą generalnie na powietrzu ale GDYBY pogoda nie była sprzyjająca przynajmniej jeden punkt programu, tzn. przegląd kabaretów musiałby odbyć się w sali tak więc nie będzie zbytnio możliwości rozstawić wystawy w przestrzeni sali tak jak to sobie wyobrażałem a jedynie zająć klasyczne pozycje "pod ścianą". Nie wiem przez to czy wszystko się zmieści, bo już jest tych zdjęć naprawde sporo, a jeszcze ciutke z Wąchocka dojdzie jednakowoż organizatorom zależałoby, aby Wąchocka i okolic trochę wyeksponować. Myślę jednak, że napewno sporo się zmieści.
W związku z tym ostatnim chcieliby również wpleść Wąchock w tytuł wystawy mimo, że jednak zdjęć wąchockich będzie stosunkowo mniej. Zaproponowałem więc tytuł:
"Wąchock w świętokrzyskiej perspektywie"
- co o tym sądzicie? Może ktoś miałby jeszcze jakąś ewentualnie inną propozycję powiązania w tytule Wąchocka i głównej tematyki zdjęć?
Będziemy mieli do dyspozycji busa z gminy, żeby przewieźć wystawę z biblioteki tylko trzebaby ustalić dzień i godzinę no ii nieukrywająć potrzebnych będzie pare rąk do pomocy tak w rozmontowaniu wystawy w bibliotece, przeniesieniu jej do busa i późniejszym zmontowaniu jej w MGOKu. Póki co propozycja była, żeby to zrobić w poniedziałek a rozwieszanie zorganizować na czwartek, piątek.
Prosiłbym przede wszystkim o jak najszybsze komentarze w sprawie tytułu coby można było to jaknaszybciej zamieścić na plakatach i w programie. Zdaje się, że plakaty Dni Wąchocka mają być drukowane w poniedziałe. Chciałbym abyśmy również wydrukowali pare(naście?) plakatów podobnych do ostatniego.
... Open mind for a different view ...
Edytowane przez soltys dnia 28-08-2008 20:00 |
|
| Autor |
qwerty
Super Administrator

| Dodane dnia 28-08-2008 22:09 |
|
|
1, Czyli - najważniejsze - musimy odbić foty "wąchockie" - ile ich będzie ? - a z pozostałych wybrac neutralne terytorialnie ( tez mogą byc wąchockie przeciez )- a wszystko okaze sie na miejscu - ile bedzie terytorium do obstawienia i skleciś jedna wystawę
Lub inna wersja : dwie wystawy w jednej : ( oddzielone miejscem )
np
- "Wąchocka perła" - wystawa poplenerowa ( tu dajemy foty z pleneru łącznie z naszą wspólną )
- " Perełki przyrody 'Co-artowskim' okiem podpatrzone " ( tu dajemy całą lub ograniczona miejscem wystawę z biblioteki - nic nas przy takim tytule nie ogranicza terytorialnie ))
2, Potrzebne będą kartony na tła - część moze odkleimy , ale nie zawsze sie powtórnie nadadzą - może MGOK zakupi ok 10-20 szt czarnych
Sołtys - wyślę ci zaraz logo co-arto na plakat
TrustNo1 !!!
[img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/oly6ke.gif[/img][img]http://forum.olympusclub.pl/images/smilies/e24wb.gif[/img]
Edytowane przez qwerty dnia 28-08-2008 22:11 |
|
| Autor |
ka_tula
Uytkownik

| Dodane dnia 29-08-2008 06:10 |
|
|
ja dam trzy foty Wąchockie. z tym, że wydrukuję je dopiero po powrocie. Wyjeżdżam jutro z samego rana a wracam 7 września (będziecie tęsknić? ).
Kiedy planujecie składanie wystawy?
Bo jeżeli przed moim powrotem to mogę podesłać zdjęcia komuś na maila do wydrukowania a potem zwrócić kasę.
Brat furtian na wieść o wystawie bardzo sie ucieszył
"Staraj sie widzieć świat takim jakim jest a nie takim jakim być powinien" - Niccolo Machiavelli |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 29-08-2008 08:02 |
|
|
qwerty, taki właśnie miałem pomysł, zeby pogrupować w miarę możliwości tematycznie zdjęcia i w różnych miejsach sali te podgrupki porozwieszać, ale jednakowoż chciałbym a tytuł wystawy był jeden.
Czy ktoś ma ostatni plakat z wystawy? Dałoby radę go przerobić, a dokładnie podmienić tekst?
|
| Autor |
przemas
Super Administrator

| Dodane dnia 29-08-2008 12:07 |
|
|
qwerty, dobrze by było dać całą wystawę bo jak przyjdzie wybierać pojedyncze zdjęcia to będzie dużo zabawy - poza tym obawiam się, że tych zdjęć nie da się odkleić, tylko trzeba je będzie odcinać z kawałkiem kartonu. Taśma dwustronna trzyma mocno po takim czasie i lepiej nie ryzykować uszkodzenia fotki.
sołtys, powinienem mieć gdzieś oryginał tego pliku z plakatem - co byś chciał zmienić - powiedzmy że na weekendzie bym nad tym podumał.
w razie czego wieczorami na komunikatorze łap mnie to dogadamy sprawę.
Co do zwinięcia wystawy to sądzę że najlepszym terminem był by albo przyszły piątek po 16 albo poniedziałek w podobnych godzinach.
No chyba, że inny termin, ale sądzę że ten byłby najwygodniejszy.
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.
Edytowane przez przemas dnia 29-08-2008 12:08 |
|
| Autor |
qwerty
Super Administrator

| Dodane dnia 29-08-2008 14:17 |
|
|
Więc dlatego napisalem - jedna część -Wąchock - druga - cała biblioteczna.
Ciężko je połączyć w całość wiec stad dwie wystawy .
A w sunie oba tytuły łaczy - PERŁA 
TrustNo1 !!!
|
| Autor |
przemas
Super Administrator

| Dodane dnia 29-08-2008 19:24 |
|
|
Hehe ok w sumie pomysł nie głupi
No zobaczymy jak się Sołtysowi uda załatwić pogodę to się cała wystawa w MGOKu zmieści. 
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora. |
|