Wortal CO-ARTO
Strona Główna · Forum 17 Grudnia 2025 12:49:55
Nawigacja
Strona Główna
Forum
Kontakt

Galerie Użytkowników

U¿ytkowników Online
Go¶ci Online: 1
Brak U¿ytkowników Online

Zarejestrowanch Uzytkowników: 76
Nieaktywowany U¿ytkownik: 0
Najnowszy U¿ytkownik: GieSko
Zobacz Temat
Wortal CO-ARTO | CO-ARTO | CO-ARTOwe FORUMOWISKO
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Autor co za ap. foto kupic ?
shoshon
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Kierz Niedźwiedzi
Data rejestracji: 28.06.06
Dodane dnia 28-12-2006 17:02
moj canon a60 smiley odchodzi powoli na emeryture ....

co polecacie do zakupu .... max cena 3,5 k pln

a ja za to nie mam pojecia o fotografii, kadrowaniu, GO, filtrach .... ale bawie sie swietnie smiley

Světový šampion krásy

Co-Arto jest jak dziecko z zespołem Downa - trzeba je kochać ale cudów się
spodziewać nie należy
http://www.kierz.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
Autor RE: co za ap. foto kupic ?
Olistka
Administrator

Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kamienna
Data rejestracji: 20.06.06
Dodane dnia 28-12-2006 17:07
Sony Alpha A100 czarny + Sony DT 18-70mm F/3.5-5.6 + Sony 75-300mm F/4.5-5.6 - d

3238 PLN

www.agito.pl

Popieram onanizm. Także sprzętowy.
Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
przemas
Super Administrator

Data rejestracji: 28.05.06
Dodane dnia 28-12-2006 17:34
Zdecydowanie Olek bije Alfe na głowe polecam albo E500 albo E330 oczywiście z zestawem obiektywów e330 + 18-45 i 40-150 i kartą 1 gb mieścisz w 3400 smiley i jeszcze ci 100 na jakąś torbe zostaje smiley

CO-ARTO TEAM | www.co-arto.com
PENTAX K10D | PENTAX 18-55 + SIGMA 70-300 |

----------------------------------------------------------
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora.

Edytowane przez przemas dnia 28-12-2006 17:36
Olistka
Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 18:18
Alpha ma 10 MPix..... to już znaczna rożnica....

przemas
Super Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 18:25
nie patrz na mpx bo to mydlenie oczu ":] Shoshon z 2 mpx 30x40 strzelał. Patrz na szumy działanie sytemu oczyszczania matrycy, parametry i oczywiście popatrz na sample z każdego no i możliwość rozbudowy systemu - bo jak wejdziesz w system to juz po tobie - trzeba będzie być wiernym przez długi okres niczym będzie możliwość zmiany (z reguły się nie zmienia systemu - zmienia się przeważnie samo body a szkła zostają).

Olistka
Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 18:45
Ano właśnie... został mi obiektyw i wężyk po Minolcie....... i teraz mam do wyboru albo Dynaxa albo Alphę...........

przemas
Super Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 19:02
Minolty to juz nie ma smiley tylko sprawdz czy ci obiektyw do Soniacza bedzie pasował smiley hehe bo tam generalnie różne cyrki były z tym pasowaniem smiley

heodes
Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 19:31
Alpha ma bardzo słabe notowania - więc nie warto. Teraz dostepne są juz lustrzanki w tej cenie o której mowa. Ostatnio dokonywałem porównania i zgdzam się z Przemasem - Olek 330, mimo mniejszej matrycy to jednak juz lustrzanka pełna gębą.
Specyfikacja Olka:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse330/

Warto zwrócic uwagę na poziom szumów przy ISO 1600

Rzecznik Prasowy

Zobacz http://www.heodes.neostrada.pl
[img]http://www.heodes.neostrada.pl/buton/przyroda%20skarzyska-kamiennej2.gif[/img]
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Canon 40D; kit Canon 18-55: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro; Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM; tripod GoldPhoto YH324C; monopod GoldPhoto YH 304: głowica kulowa GoldPhoto YH 430; głowica 3D GoldPhoto YH410;

Edytowane przez heodes dnia 28-12-2006 19:40
http://www.heodes.neostrada.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
soltys
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: WÄ…chock
Data rejestracji: 21.12.06
Dodane dnia 28-12-2006 19:36
a może coś ze stajni Pentaksa, np. K100D? - ceny porównywalne z Olkami. Albo może K10D (ta sama półka co D200 Nikona), ale to nowość więc cena z podstawowym obiektywem (choć wcale jak na podstawowy obiektyw radzi sobie całkiem nieźle) to około 4-4,3k pln .. tak przy okazji - co coartowcy myślą o tej marce? ja posiadam i manual i cyfranke (*istDL) tej firmy - ogromnym plusem jest fakt, że moge stosować wymiennie obiektywy (również te stare, ale b.dobre manulane) bez praktycznie większych problemów (np. manualną 50tke/1.4, którą kupiłem za 250zł podpinam do cyfranki i otrzymuje całkiem niezły ob. portretowy).

W tym segmencie każda z firm ma kilka ciekawych propozycji, które mają swoje plusy jak i minusy - ciężko wybrać jakiegoś zdecydowanego faworyta, np. minusem puszek Pentaksa zawsze był system AF - przy dobrym oświetleniu jest ok, ale przy słabym nie najlepiej. Mocno zauważalnie poprawiono to w najnoszym semi-pro K10D. Natomiast np. matrycowy pomiar światła był zawsze rewelacyjny.

Tak więc tak jak napisał przemas to jest w zasadzie wybór systemu, a nie puszki. Ogromnym plusem Pentaksa przy ograniczonym budżecie jest możliwość zakupu dobrych/bardzo dobrych starych manuali za niezbyt duże pieniądze, więc nie trzeba być skazanym na podstawowy obiektyw dołączony do zestawu. Po podłączeniu takich obiektywów do K100D zachowujemy system redukcji drgań, pomiar światła (spot, CW), podgląd głęmbi ostrości, zdecydowaną poprawę ostrości/kontrastu zdjęć w porównaniu z podstawowym obiektywem. Minusem jest zachowanie AF w słabym oświetleniu (chociaż w K100D jest lepiej niż w moim istDL), ograniczona ilość lamp błyskowych, nie zawsze najlepsza dostępność osprzętu .. zresztą zapraszam na forum www.pentaxclub.pl smiley

... Open mind for a different view ...
heodes
Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 19:45
Moja cyfrową przygodę zaczynałem od Pentaksa Optio MX - genialna maszynka tylko minimalna matryczka, Ostrzył świetnie i bezbłędnie, optyka nic do zarzucenia - tylko ja chciałem robić wieksze fotki - i tu pikselków brakowało.
Z parę groszy wiecej można nabyć Nikona D 80 - ale to juz inna bajka.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701

Rzecznik Prasowy

Zobacz http://www.heodes.neostrada.pl
[img]http://www.heodes.neostrada.pl/buton/przyroda%20skarzyska-kamiennej2.gif[/img]
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Canon 40D; kit Canon 18-55: Canon EF 100 mm f/2.8 Macro; Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM; tripod GoldPhoto YH324C; monopod GoldPhoto YH 304: głowica kulowa GoldPhoto YH 430; głowica 3D GoldPhoto YH410;

Edytowane przez heodes dnia 28-12-2006 19:48
http://www.heodes.neostrada.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
soltys
U¿ytkownik

Dodane dnia 28-12-2006 20:05
z tego co czytałem to z D80 są problemy jeśli chodzi o pomiar światła - trzebaby zaglądnąć na forum nikona o co dokładnie chodziło, ponoć było tam na ten temat sporo, a i jeden z forumowiczów pentax@pl miał D80 i to właśnie potwierdzał, że pomiar się mocno gubił dlatego szukał czegoś innego

ale przede wszystkim chyba trzeba by zadać pytanie: shoshon, czego oczekujesz od przyszłej wybranki swojego serca? smiley

Olistka
Administrator

Dodane dnia 28-12-2006 20:09
przemas napisał/a:
Minolty to juz nie ma smiley tylko sprawdz czy ci obiektyw do Soniacza bedzie pasował smiley hehe bo tam generalnie różne cyrki były z tym pasowaniem smiley

Wiem o tym, ale została mi analogowa Dynax 505 SI Super, a Sony ma mocowanie bagnetowe typu A, więc obiektyw by pasował. Dlatego myślałam o Sony.

bart
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Skarżysko-Kam
Data rejestracji: 19.09.06
Dodane dnia 28-12-2006 21:56
Skoro masz max 3,5 tysia to raczej nie porywał bym się na k10D lud D80 choć to bardzo dobre aparaty bo niestety Ci braknie

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539_cena/

Ja polecam coś z nikona sam mam i nie narzekam.Teraz w BARDZO DOBREJ cenie jest d70s z 18-70 DX o ile jeszcze zdążysz go kupićsmiley.Był ostatnio w MM za niecałe 2800 i zostaje Ci 700 zł na akcesoria.Albo odkładasz i zbierasz na kolejne szkiełko...

PS.Jeśli będziesz chciał to posiadam ten model wieć będziesz go mugł sobie "pomacać" i potestować.
bart
U¿ytkownik

Dodane dnia 28-12-2006 22:00
I zapraszam na:

http://forum.nikon.org.pl/index.php

Tam dowiesz siÄ™ wszystkiego na temat tego modelu.smiley
shoshon
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Kierz Niedźwiedzi
Data rejestracji: 28.06.06
Dodane dnia 28-12-2006 22:14
soltys napisał/a:
ale przede wszystkim chyba trzeba by zadać pytanie: shoshon, czego oczekujesz od przyszłej wybranki swojego serca? smiley

dobrej zabawy smiley

dobra to moze inaczej ...co fotografuje ... hehe no przyrode w sumie, takie tam tandetne widoczki, no dobra makro tez nie powiem nie ... no i jakis zoom duzy tez by sie przydal bo jak do tej pory to raczej martwe zwiezeta moglem fotografowac smiley

a ja za to nie mam pojecia o fotografii, kadrowaniu, GO, filtrach .... ale bawie sie swietnie smiley

Světový šampion krásy

Co-Arto jest jak dziecko z zespołem Downa - trzeba je kochać ale cudów się
spodziewać nie należy
http://www.kierz.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
polo
Super Administrator

Miejscowo¶æ: Skarzysko-Kamienna
Data rejestracji: 25.05.06
Dodane dnia 29-12-2006 07:13
Shoshon a kup se Canona 30D lub 400D (choc jak juz to 350D) i nie marudź. Ewnetualnie cos ze stajni Olka. Jezeli jednak nie masz zamiaru kupowac obiektywów to zastanów sie nad jakims kompaktem chocby Fujii 9500 (lub jakims innym) masz wszystko w jednym i filmiki nagrasz.

Co do nikona to jednak D80 czytalem bardzo pochlebne testy na jego temat za to jego wymieniane jego wady to: brak czyszczenia matrycy, brak IS i jescze dziwne rozwiązania konstrukcyjne np: podświetlenie matówki, tylny wybierak, niestandardowe gniazdo wężyka, zatwierdzanie w menu optymalizacji, przednie kółko nastaw - ale mysle ze to tylko kwestia przyzwyczajenia.

I tak kupisz a potem bedziesz narzekał smiley, zawsze tak jest. Pociesz sie ze drugi kolejny aparat juz bedziesz wiedzial jaki smiley

-- -- --
Canon xxxD i ... pare gratów nic szczególnego ale bawie sie świetnie
-- -- --
http://legion-t.com Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
przemas
Super Administrator

Dodane dnia 29-12-2006 09:01
Sołtys, "kadyszka" to jest to smiley - ale stosunkowo drogi aparat na naszym rynku - a szkoda bo jest rewelacyjny smiley - co do "kasetki" troche mała matryca - ale to dobry aparat smiley i chyba już sprawdzony przez użytkowników...
Zdecydowanie jak wybierać to wybierać między olkiem, pentaxem i nikonem z półki cenowej do 3500. Zreszta po pierwsze trzeba zadac sobie pytanie do czego potrzebny a po drugie w końcu to fotograf robi zdjęcie a nie sam aparat smiley i na dobrą sprawe genialne zdjęcie możesz zrobić maszynką typu "małpka cyfrowa"... fakt na korzyść lustrzanki przemawia to, że możliwości rozbudowy są w zasadzie ograniczone zasobem portfela smiley no i możliwości ustawień oczywiście... ale niektóre hybrydy też maja ogromne w niczym nie ustępujące możliwości nastawów.

soltys
U¿ytkownik

Dodane dnia 29-12-2006 09:16
Skoro masz max 3,5 tysia to raczej nie porywał bym się na k10D lud D80

K10D to może rzeczywiście nie, ale K100D?? ... smiley

bart
U¿ytkownik

Dodane dnia 29-12-2006 10:50
polo napisał/a:
Shoshon a kup se Canona 30D

Chyba jednak troche za drogosmiley

Jezeli jednak nie masz zamiaru kupowac obiektywów to zastanów sie nad jakims kompaktem chocby Fujii 9500 (lub jakims innym) masz wszystko w jednym i filmiki nagrasz.

No właśnie to jest podstawowe pytanie.Bo jeżeli masz na body 3500 a zamierzasz w ciagu najblizszego czasu dokupic jeszcze jakieś obiektywy to brałbym lepszą puche(Nikona d80 albo canona 400 d)i kupił za jakis czas kolejne szkiełka.Ale jesli masz na aparat tyle i wiesz że w ciągu najblizszych parunastu miesięcy nie dołozysz do niego większych pieniedzy to brałbym "gorszą" puszke (nikon d70s, albo canon 350) i kupiłbym jakieś lepsze szkiełko.

Nikona d70s body można było dostać za 1700 nowego zostaje Ci 1800 na szkło a w tej cenie juz można kupic coś w miare sensownego.

A MOIM zdaniem może nie zbyt słusznym posiadanie d80 tylko z kitowym szkłem troche mija się z celem bo jednak szkła są ważniejsze od puszki.Dla tego ja wybrałem "gorszą" puche od np: d80 ale odłozyłem i zakupie kolejne szkiełko.

I nie wiem na jakim jesteś poziome w fotografii bo może jednak taki d70s wystarczy dla twoich potrzeb i tak naprawde wiele funkcji z d80 Ci się nie przyda.
redman
U¿ytkownik

Miejscowo¶æ: Skarzysko Kamienna
Data rejestracji: 06.06.06
Dodane dnia 29-12-2006 11:17
d70s/d70 o ile w miare dobrze pamietam jak go czasami uywalem to mial problemy z piomarem segmentowym zazwyczaj nie doswietlal klatkismiley jak juz ktos powiedzial zalezy ile chcesz wlozyc w aparat chcesz budowac system oparty na dobrych i srednich szklach to nie stety olekk odpada jesli nie brac pod rozwage obiektywow m42 bo to dla olka duzy plus, choc olek ma problemy z krajobrazami i niestety ja na olka nie widziqalem swego ulubionego szkielkasmiley wszystko zalezy ile chcesz w to wlozyc i ile ci wystarczy.. smiley jak sie bardzo wciagniesz to bedziesz chcial lampe kupic bo stwierdzisz ze ta wbudowana ci nie wystarcza itp... co do sony to jego aparat to porazka... a zapowiadal sie ladnie.... jedyne aparaty ze stajni olka to e-330 i e-1 (stary ale jary) szczegulnie przy moim obchodzeniu sie z aparatamismiley ale na koncu jest "puszka albo zdrowie wybor nalezy do ciebie..."smiley

www.wasiel.net Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
Strona 1 z 4 1 2 3 4 >
Skocz do Forum:
Logowanie
Nazwa U¿ytkownika

Has³o

Zapomniane has³o?
Wy¶lemy nowe, kliknij TUTAJ.
Shoutbox
Tylko zalogowani mog± dodawaæ posty w shoutboksie.

polo
01/03/2009 16:51
GieSko - jestesmy w trakcie migracji na nowy server. Mysle ze juz dzisiaj wieczorem albo jutro bedzie widoczna nowa strona

GieSko
01/03/2009 16:14
Witam wyszystkich userow co-arto. Postaram sie w miare mozliwosci uczestniczyc na forum.

polo
01/03/2009 08:01
DO WSZYSTKICH !!!! W związku z przenosinami forum zostało zablokowane.

przemas
28/02/2009 21:42
W razie problemów z forum: mail: przemokos@gmail.com!!

qwerty
27/02/2009 21:10
Witamy GieSko - Radku napisz coÅ› o sobie na forum !!!

ka_tula
18/02/2009 08:52
i kto to mówi ;-)

bart
17/02/2009 14:50
e kłótnie nie wiem, ale mnie o zdjęcia chodzismiley

qwerty
17/02/2009 12:04
Nikt się nie kłóci to i cisza jest....

bart
16/02/2009 23:31
A co tu taka cisza Panie i Panowie??smiley