| Autor |
RE: co za ap. foto kupic ? |
bart
Uytkownik

Postw: 585
Miejscowo: Skarżysko-Kam
Data rejestracji: 19.09.06 |
| Dodane dnia 29-12-2006 11:48 |
|
|
redman napisał/a:
d70s/d70 o ile w miare dobrze pamietam jak go czasami uywalem to mial problemy z piomarem segmentowym zazwyczaj nie doswietlal klatki 
d70/70s nie doświetla
d80 prześwietla
Ale od czego jest korekcja ekspozycji
Ale niestety w tym przedziale cenowym nie możemy miec wszystkiego bo każdy z systemów ma swoje wady i zalety więc będziemy musieli iśc na kompromis  .Można się pocieszać tym że może uda nam się zakupic kiedyś puszke z wyższej pułki  |
|
| Autor |
redman
Uytkownik

Postw: 439
Miejscowo: Skarzysko Kamienna
Data rejestracji: 06.06.06 |
| Dodane dnia 29-12-2006 11:57 |
|
|
najlepiej wziasc aparat do lapy obmacac... i wybrac ot cala filozofia a potem meczyc sie z wadami jak w malzenstwie
|
|
| Autor |
bart
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 12:11 |
|
|
redman napisał/a:
najlepiej wziasc aparat do lapy obmacac... i wybrac ot cala filozofia  a potem meczyc sie z wadami jak w malzenstwie
Bardzo dobrze powiedziane.  
Więc sho ja mam do przetestowania d70s więc jak chcesz to dam Ci go pomacać  i
Myśle że 350 też się znajdzie olek też.A jakby bardzo chciał to d80 to pomacania też da się załatwić.Tylko daj znać.I sprawe będziesz miał z głowy |
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 12:17 |
|
|
bart napisał/a:
Więc sho ja mam do przetestowania d70s więc jak chcesz to dam Ci go pomacać    i
Myśle że 350 też się znajdzie olek też.A jakby bardzo chciał to d80 to pomacania też da się załatwić.Tylko daj znać.I sprawe będziesz miał z głowy 
a slyszales ze zony i samochodu si enie pozyczy a co dopiero dac pomacac... ale sho masz wielkie lapy wiec co najwyzej ratuje cie ewentulnie grip...
ja tez stoje przed wyborem puszki ale tez czekam na nowosci z canona mam nadzieje ze cos wyjdzie bo teraz nie moge sie kompletnie zdecydowac
moze mi pomozecie
|
|
| Autor |
bart
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 12:29 |
|
|
d70s nie jest w cale taki mały w poruwnaniu do 350 to jest olbrzymi  .A grip swoją droga by się przydał...
Redmanale Ty szukasz coś z innej pułki pewnie 5d |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

Postw: 97
Miejscowo: Wąchock
Data rejestracji: 21.12.06 |
| Dodane dnia 29-12-2006 12:31 |
|
|
nie chciałbym być nudny, ale przypomniała mi się jeszcze jedna zaleta puszek firmy na P w tym przedziale cenowym - wizjer.
... Open mind for a different view ... |
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 12:36 |
|
|
kryteria:
-pancerz aparat pod zamieszki lub inne zeczy wymagajace extremalnych osiagow.
-nie zawodny af
-szybki i wydajny
-dobra jakosc przy zdjecia studyjnych portrety akty itp ogulnie dobra wspolpraca z lampami studyjnymi
-jakos wydruku
z tego co mi sie wykminilo tojestem miedzy 5d a 1D N mkII i tu pojawiaja sie problemy bo nie wiem co wybrac slysze non stop plotki o nastepcy podobnierz 3d lub 5d mkII bylo by milo cos kolo marca ma wyjsc ale ewentulanie musze sie zamknac w tych aparatach i nei wiem co wybrac
Edytowane przez redman dnia 29-12-2006 12:36 |
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 12:37 |
|
|
+ fotografia slubna itp... komercyjny bullshit
|
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 13:12 |
|
|
redman, czyli zapewne coś a'la EOS 3 tylko zero-jedynkowy? a można spytać czego Ci np. brakuje w posiadanym sprzęcie albo co Cię w nim ogranicza ?
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 13:20 |
|
|
hmm w 30d ogranicza mnie AF bo nawet z elka dziala dennie nie jest do tego uszczelniany ma pewne wewnetrzne problemy, prakuje mi 45 polowego AF, ladnej obslugi obiektywow bez cropa w tym mojego ukochanego 12-24 szybkosci... ogranicza mnie jego wytrzymalosc chodzi mi o obudowe przy zabawie na poligonach trzeba na niego ciut uwazac i jak na moje lapska jest za maly oraz jasli sie robi fotki w formacie 30-45 cm trzeba sobie darowac kadrowanie bo to juz jest za duzy ubytek jak dla niego i kilka jeszcze innych zeczy 
|
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 13:21 |
|
|
a do fotografi portretowej, slubnej i innej bardzo dobra plastyka 5D
|
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 13:44 |
|
|
a co w takim razie stoi na przeszkodzie, aby portretową i ślubną wykonywać po staremu czyli analogowo? czy coś oprócz wygody/kosztów? (pytam, bo nie mam możliwości sprawdzić empirycznie )no bo mimo wszystko jeśli plastyka jest priorytetem to dobrego negatywu czy slajdu póki co jednak nic nie przebija. Choć niektóre cyfranki jak choćby 5D się do tego ciutke przybliżają to mimo wszystko nadal pozostają nieco albo mocno w tyle i zawsze ta plastyka pozostaje ... cyfrowa. No ale wiem, że zapewne są jeszcze inne kryteria co do portret/ślub/itp. które sprawiają, że jednak cyfra tym bardziej, że może znikomy procent albo ułamek procenta klientów potrafi zapewne rozróżnić te niuanse pomiędzy cyfrą/analogime 
... Open mind for a different view ...
Edytowane przez soltys dnia 29-12-2006 13:46 |
|
| Autor |
shoshon
Uytkownik

Postw: 696
Miejscowo: Kierz Niedźwiedzi
Data rejestracji: 28.06.06 |
| Dodane dnia 29-12-2006 13:47 |
|
|
|
bart napisał/a:
I nie wiem na jakim jesteś poziome w fotografii.
hmm raczej ... poczatkujacy ...no moze ciut wiecej....
zobacz styczien i luty w kalednarzu duze foty i sam ocenisz ...
a ja za to nie mam pojecia o fotografii, kadrowaniu, GO, filtrach .... ale bawie sie swietnie 
Světový šampion krásy
Co-Arto jest jak dziecko z zespołem Downa - trzeba je kochać ale cudów się
spodziewać nie należy |
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 13:48 |
|
|
jezeli juz bym mial robic sluby analogiem to juz bym bral sredni format, co do wygody to ja jednak wole analogi co do kosztow to nie ma przepros i zostaje cyfra. Nikt teraz sie nie bawi w dzien dziecka pozatym ludzie tez sie srednio znaja i jesli nie robisz w cyfrze to sie dziwnie patrza,.... choc zdarzaja sie osoby ktore pytaja czy moj aparat potrafi krecic filmy bo ich tak a jest mniejszy.. no ale.. pozatym tam gdzie jestem zaczyna byc problem z negatywami i labami dobrymi
|
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 14:00 |
|
|
|
pozatym tam gdzie jestem zaczyna byc problem z negatywami i labami dobrymi
a no właśnie - nie dawno nawet Starachowicach zamkneli mój ulubony lab, bo niestety nie dawał rady. Znajomy laborat opowiadał, że wyjeżdża do żony do Angli do miasta wielkościowo podobnego do Starachowic - jeden lab i niiigdzie nie udało mu się kupić negatywu 
|
| Autor |
redman
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 14:06 |
|
|
tzn negqatywy sa a dobrych labow brak do sredniego formatu wywoluje sam bo mi powiedizeli ze mam czekac 2 tygodnie na wywolanie
|
|
| Autor |
bart
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 16:33 |
|
|
Redman i sołtys chyba troszke schodzimy z tematu choć czyta się bardzo ciekawie(może warto to przenieśc do innego tematu i kontynuować)jednak była poruszona kwestja jaki aparat kupić
Więc sho widze że tak naprawde to jeszcze nie wiesz w jaki system wejść no niestety jest to cięzki wybór i nikt za Ciebie decyzji nie podejmnie.
jest:
nikon
canon
olek
pentax
ciężka sprawa
Z olkami nie miałem doczynienia więć sie nie wypowiadam, pantax zainteresował mnie k10d ale jest jednak troche za drogi więc zostaje canon lub nikon.I canona i nikona można z czystym sumieniem polecać. |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 29-12-2006 16:45 |
|
|
|
pantax zainteresował mnie k10d
aa k100d???  
|
| Autor |
salvadhor
Uytkownik
Postw: 20
Data rejestracji: 18.07.06 |
| Dodane dnia 10-01-2007 06:52 |
|
|
Czołem, to może i ja dorzucę swoje kamyczki do ogródka. Jako, że ostatnio też byłem na etapie wyboru aparatu ( wybierały spomiędzy Canona 350D, Sony Alpha, Nikon D50, Olympus E-300/E-500, Pentax K100D - innych wtedy na rynku nie było w zasięgu moich finansów - ok. 3.2 tysiaczka ).
Nie zapominajcie, że oprócz body nie mniej ważnym, jak nie ważniejszym element jest obiektyw.
Do większości kitów dostaje się kitowe obiektywy, które ani jasne, ani dobre pod względem geometrii nie są ( aberracje, winetowanie, itp - z tego powodu odrzuciłem kitowe 350D, D50 ). Poza tym, kupno aparatu i zdanie sobie sprawy 'że brakuje zakresu' to ogromny ból - i dla serca i dla kieszeni - sprawdźcie sobie ceny w miarę dobrych obiektywów dla Canona czy Nikona. Zachwalana Sigma ma dla tych systemów mnóstwo budżetowych szkieł ( do 2 tys. ), ale w sieci można znaleźć opinie o braku powtarzalności wyrobów. I trafić na dobrze wykonany pod względem optyki produkt jest problem.
Druga sprawa, body. Tu postawiłem sobie za punkt honoru mieć min. 8 megapixeli. Czytając testy zwróciłem uwagę na odwzorowywanie kolorów, pracę matrycy przy odwzorowaniu kolorów, ilość szumów ( w tym momencie odpał Pentax K100D, Sony Alpha ), obsługę menu, jakość AF i pomiaru światła.
Nie ukrywam - w moim przypadku zadecydowała jednak oferta bogatego kitu - kupiłem E-500 z dwoma szkłami, które na początek w zupełności mnie zadawalają i pokrywają zakres ( 14-45 f3.5-5.6, 40-150 f3.5-4.5). Warto nadmienić, że olkowe kity są ze szkłami ze stajni Zuiko, a o ich jakości można nieco poczytać. 14-45 to budżetowe kitowe szkło, wybijające się nieco ponad średnią, 40-150 to już całkiem solidny produkt, ostry, w miarę jasny, bez większych zniekształceń.
Jeszcze jedna istotna sprawa - możliwość rozbudowy systemu o kolejne obiektywy - tutaj główny czynnik to stosunek jakości szkła do ceny. W moim przypadku popularnych systemów - Canon, Nikon - wyrwać dobre szkło to znaczy wydać nieco pieniążków.
Oczywiście te wszystkie wywody to mój tok rozumowania przy poszukiwaniu sprzętu. Nie każdy musi lubieć mieć w torbie dwa, trzy szkła na zmianę, bardziej będzie cenił kompaktowość sprzętu, wbudowany obiektyw, jakieś wbudowane tryby menu itp.
Ale wracając do zakupów - na dzień dzisiejszy i za tę cenę wydaje mi się to być najrozsądniejszą ofertą na rynku podstawowy kitów :
http://fotobasia.pl/produkt.php?id=1546
Olympus E-330 + 14-45 + 40-150 za 2777 zł brutto.
To lustrzanka z LV ( więc odpada olkowy problem małych wizjerów - faktycznie z tym jest kiepsko w moim E-500 ), matryca 7.5 megapiksela ( w ZUPEŁNOŚCI się nadaje nawet do sporych formatów zdjęć ), i tak dalej ( dokładne opisy techniczne można znaleźć w sieci ).
Mając 3.5 tysiąca na sprzęt kupując ten kit zostaje ci kasa na zakup dodatkowe akumulatorka ( MUS ), karty 2 GB extreme III ( najszybszy zapis w tych body, cena jakieś 300 zł ), filtr polaryzacyjny ( szkła mają te samą średnicę, filtr marumi to jakieś 180 zł ), torba/plecak. Więc uposażasz się po zęby 
Oczywiście olki nie są bez wad :
- mały wizjer ( u mnie w e-500 nieco przeszkadza, głównie przy kadrowaniu ) - tu masz LV
- szybkostrzelność - aparaty robią 4 raw'y pod rząd i przerwa na zapis na kartę ( na extreme III trwa to 5.5 sekundy ), jpg'i do zapełnienia karty - ale kto lustrzanką pstryka w jpg 
- nieuszczelnione body - to głównie za sprawą K10D, który pokazał, że w podobnym pułapie cenowe ( no ... różnica jakieś 1600 zł ) można mieć body uszczelnione
- w moim E-500 jedna ruchoma część w body to klapka od wejść na karty pamięci - minimalnie, bo minimalnie ( 1/3 mm ), ale przesuwa się po zawiasiku góra/dół - przeszkadzać nie przeszkadza, ale zauważyłem 
Zalety :
- za 700 zł. kupisz doskonałe szkiełko do macro Zuiko 35mm
- za 1800 zł kupisz doskonałe, uszczelniane szkło Zuiko 14-54
- system usuwania kurzu z matrycy - żadne tam trzepanie matrycą jak u innych - olki mają filtr ultradźwiękowy, jak na razie u mnie się sprawdza
A z ciekawostek podam jeszcze ceny uszczelnionego Olympusa E-1 z matrycą 5.5 megapiksela, itp. - jakby ktoś chciał aparat do ekstremalnych warunków, a nie miał 4.4 tysiąca na k10d to taką E-1 ze szkłem można dostać za 2 - 2.4 tysiąca zł. W przedziale body profi cenowo nie ma równych 
Uff... Czyta to ktoś jeszcze ? 
Edytowane przez salvadhor dnia 10-01-2007 06:54 |
|
| Autor |
soltys
Uytkownik

| Dodane dnia 14-01-2007 12:13 |
|
|
|
Czytając testy zwróciłem uwagę na odwzorowywanie kolorów, pracę matrycy przy odwzorowaniu kolorów, ilość szumów ( w tym momencie odpał Pentax K100D
możnaby prosić o rozwinięcie tej myśli?
|